torsdag 3 december 2015

Max (2015)

Max är en äventyrsfilm från 2015, regisserad och skriven av Boaz Yakin (Now You See Me, 2013). Filmen hade premiär i Augusti och är därför relativt ny.

Max följer en sörjande familj efter att deras äldsta son blivit dödad i Afghanistan. När de får reda på att den traumatiserade men lojala hunden som sonen tränade till att bli marinteamets hjälpande hand ska bli avlivad, bestämmer de sig för att ta hem hunden och försöka göra honom tam igen. I rollerna ser vi bl.a. Josh Wiggins, Thomas Haden Chuch, Lauren Graham, Jay Hernandez och Robbie Amell.

Detta var inte en film jag till en början hade planerat att se, men efter att ha läst en recension om den på Micaelas blogg, så tänkte jag att det var värt ett försök. Och jag måste säga att jag gillade den. Jag är hundägare själv och stor djurälskare, och därför är jag också ett stort fan av filmer som kretsar kring djur. Så länge det görs bra, vilket faktiskt är ganska sällan.

Jag visste direkt när jag gav min in på denna film, att det fanns en stor risk att den skulle bli en besvikelse. Filmer som denna, med ett riktigt bra upplägg, har nämligen en tendens att floppa totalt. Oftast börjar det bra, men sen när djuret väl kommer hem till familjen och man fått synopsisen överstökad, går filmen över från lovande till tråkig och händelselös. Detta anser jag inte var fallet i Max. Istället fortsatte filmen relativt bra från början till slut utan att bli tråkig, och ännu mindre händelselös.

Filmen innehöll en del känslosamma scener, men jag skulle inte riktigt kalla det en tragisk film eftersom den även innehöll en hel del glada stunder. Jag gillar att de visat sorgen på ett tämligen lättsamt sätt utan att filmen blir för tung. Men självklart kan det finnas stunder då den känsliga tittaren kan få tårar i ögonen. Jag kan vara ärlig och säga att det var två scener som gjorde mig lite extra känslosam...

Max fungerar superbra som familjefilm, både för stora och små. Den är mysig, ger den där speciella familjekänslan och visar hundens lojalitet på bästa sätt. Dessutom visar filmen vad krig kan göra mot djur lika mycket som det kan göra mot människor. Dock kan jag förvarna att Max är långt ifrån ett mästerverk, så är det ett mästerverk du är ute efter så är du helt ute och cyklar om du sätter på denna film. Den har en del brister och jag kan med handen på hjärtat säga att hunden är den bästa skådespelaren i filmen.

I helhet kan jag absolut rekommendera Max. Gillar du familjefilmer, äventyr och djur, men samtidigt inte förväntar dig högsta kvalité så är detta säkerligen en film som kan passa dig.
Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar