torsdag 3 december 2015

Marvin's Room (1996)

Marvins döttrar (originaltitel: Marvin’s room) är ett familjedrama från 1996, regisserat av Jerry Zaks. Diane Keaton fick året efter en oscarsnominering för sin prestation av huvudrollen Bessie.

Marvins döttrar handlar om två systrar som återfår kontakten efter 20 år av separation. Då den äldre systern Bessie får cancer, måste hon be sin struliga lillasyster Lee att donera sin benmärg. Marvins döttrar är en berättelse om familjeband, och samtidigt som vi får ta del av relationen mellan de två systrarna, så får vi även se hur det bildas en osannolik vänskap mellan den sjuka fastern och hennes 18-åriga systerson.

Mer än Diane Keaton, får vi även se flera andra välkända ansikten i filmen, bl.a. Meryl Streep, Leonardo DiCaprio och Robert DeNiro. Skådespelarna gjorde bra ifrån sig, framförallt de tre förstnämnda som hade mer att visa. Diane Keaton är som alltid otroligt duktig på att framhäva känslor på skärmen. Även Meryl Streeps framförande kändes äkta. De passade alla väldigt bra i sina roller, och detsamma gäller Leonardo DiCaprio i rollen som den komplicerade tonåringen Hank.

Jag gillade Marvins döttrar. Den var på många sätt väldigt annorlunda från vad jag hade förväntat mig (postern skriker inte direkt ”trasslig familj”), men den var annorlunda på ett bra sätt. En perfekt och problemfri familj hade väl knappast varit så rolig att följa i en och en halv timma.

Filmen tryckte väldigt mycket på familjebanden - karaktärerna och deras relationer till varandra. Blir du vanligtvis uttråkad av drama filmer så är Marvins döttrar inte något för dig. Men jag har på senare tid faktiskt börjat uppskatta drama genren på ett helt annat sätt än jag gjorde som yngre, vilket bara är positivt. Marvins döttrar är en karaktärsdriven film och detta lyckas de väldigt bra med. Själv blev jag aldrig uttråkad, utan ville bara veta mer om karaktärerna, deras relationer samt deras förflutna. Tyvärr fick jag inte alla de svar som jag letade efter, t.ex. varför systersonen Hank var så motvillig till att donera sin benmärg.

Ytterligare en grej jag saknade i filmen var en karaktärsfördjupning kring den yngre brodern Charlie. Kort sagt kändes han väldigt överflödig, och bidrog knappt till filmen alls. Vi fick inte ta del av hans känslor kring allt som hände, vilket gjorde att jag upplevde honom som aningen känslolös. Men men, samtidigt gick de ju ganska djupt in på de tre viktigaste karaktärerna och därför kan detta lätt förlåtas.

Jag måste säga att jag verkligen gillade Marvins döttrar och jag ångrar inte för en sekund att jag ödslade tid på den. Aningen känslosam, men även lite komisk vid tillfällen. Det var perfekt för en lugn tisdagskväll med lite varmt skogsbärste och några knapriga kardemumma skorpor.
Betyg: 7,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar