lördag 19 december 2015

Lockout (2012)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwigvLigwubJAhVItxQKHdiaCA0QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Freelmovienation.com%2Flockout-dvd-review-guy-pearce-is-out-of-luck%2F&psig=AFQjCNEABAXaGmjRlXLmh1B1l4neTAduCA&ust=1450565715477057

Lockout är en film från 2012 med Guy Pearce och Maggie Grace i huvudrollerna. Övriga roller spelas av bl.a. den svenske Peter Stormare, Lennie James, Joseph Gilgun och Vincent Regan. 

Filmen utspelar sig till stor del i rymden och följer en f.d. CIA-agent som blivit anklagad för förräderi och därför hamnat i fängelse. Men i utbyte mot en insats i ett räddningsuppdrag i rymden, erbjuds han full benådning för sina så kallade brott. 

Jag hade inga förväntningar överhuvudtaget på denna film, helt enkelt eftersom jag aldrig hört talas om den förrän fem minuter innan jag valde att sätta igång den. Filmen fanns lättillgänglig på netflix, och när man har tråkigt såhär en fredagskväll så passade det bra med en härlig actionrulle. Till en början var jag dock väldigt okoncentrerad och höll på med annat vilket gjorde att jag tappade intresset, men plötsligt vände det och jag var tvungen att stänga ner laptopen bredvid mig för att fullt koncentrera mig på vad som hände i filmen. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiJwoSMwubJAhXKvxQKHXxhA20QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.bleedingcool.com%2F2015%2F10%2F17%2Fjohn-carpenter-sued-luc-besson-over-lockout-and-won%2F&psig=AFQjCNEABAXaGmjRlXLmh1B1l4neTAduCA&ust=1450565715477057

Lockout är en typisk actionfilm, huvudkaraktären är den typiska actionhjälten och räddningsuppdraget är den typiska röda tråden. Huvudkaraktären Snow är charmig och lätt att gilla. Samtidigt är han så lik alla andra actionhjältar att det är svårt att se honom som en karaktär, och istället mer som en skådespelare som spelar en karaktär. Detta kan vara lite irriterande till och från, men samtidigt går det inte att undkomma att den typiska actionhjälten är den typiska actionhjälten av en anledning. Han är charmig. Det är lätt att gilla honom. På så sätt blir det ändå helt okej underhållning, framförallt för den som inte är jätte noga med klyschor och upprepande detaljer. 

Apropå upprepande detaljer så lade jag även märke till att flera överraskningsmoment tappade överraskningen genom att upprepas på samma sätt varje gång. Den som har sett många actionfilmer tidigare, har utan tvekan sett vad som känns som exakt samma scener, men med andra skådespelare. Dessutom störde jag mig aningen på att actionscenerna inte kändes ansträngda överhuvudtaget. Actionfilmer lever på sina actionscener, och när den delen inte riktigt görs på rätt sätt är det desto lättare för tittaren att tröttna. Framförallt kändes det som att flera av dessa scener var väldigt påskyndade - man hann inte riktigt med. Självklart är det ingen som vill ha en utdragen actionscen, men att det snabbspolas gör inte saken bättre heller. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fpeople.theiapolis.com%2Factress-632H%2Fmaggie-grace%2Fgallery%2Fmaggie-grace-as-emilie-warnock-in-lock-out-1029471.html&psig=AFQjCNEABAXaGmjRlXLmh1B1l4neTAduCA&ust=1450565715477057

Så, till det positiva. Jag blev underhållen och gillade faktiskt filmen förvånansvärt mycket ju längre in jag kom. Jag kan inte neka att jag alltid varit ett fan av de klassiska actionkomedierna - Die Hard, Dödligt Vapen, Beverly Hills Cop, m.fl. Därför gillade jag givetvis även Lockout trots dess brister. Ytterligare en sak som förvånade mig var Guy Pearce som skådespelare. Jag blev nyfiken på filmen då den poppade upp på min netflix framsida, men när jag såg att det var Guy Pearce som spelade huvudrollen blev jag tveksam. Varför vet jag egentligen inte. Jag skäms nästan för att hävda att enda anledningen till varför jag aldrig gillat honom, är för att han spelar skurken i en av mina favoritfilmer... Men det borde jag väl snart komma över. Kan man tycka. 

Lockout bjöd på underhållning - manuset var långt ifrån i världsklass, men det höll absolut för en actionfanatiker som jag. Även om kvalitétsfanatikern i mig säger emot. Jag blev i vart fall aldrig uttråkad från den stund att det började hända grejer, och även om säcken kanske kunde ha knutits ihop lite bättre i slutet så fick vi ändå de svar vi efterfrågade genom hela filmen (även om jag personligen inte är helt nöjd med dessa svar). Sammanfattningsvis så var detta en helt okej film, men är man ute efter kvalité så bör man leta på annat håll.

BETYG: 6,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar