torsdag 3 december 2015

Leap Year (2010)

Leap Year är en romantisk komedi från 2010 med Amy Adams och Matthew Goode i huvudrollerna. Filmen är regisserad av Anand Tucker som även gjort filmer som Tillbaka till Yorkshire (2007) och Shopgirl (2005).

Leap Year följer karaktären Anna Brady (Adams) efter att hon bestämmer sig för att åka till Dublin för att fria till sin pojkvän genom den irländska traditionen som säger att en kvinna ska fria till sin man på skottåret den 29 Februari. Men hennes planer kompliceras när hon på grund av en storm, fastnar på fel sida av Irland.

Leap Year är utan tvekan en film jag är glad att jag såg. Den var riktigt mysig från början till slut, och största anledningen till det är den irländska miljön, accenterna och de skruvade traditionerna. Att det bjuds på lite irländsk musik är väl inte helt fel det heller.

Amy Adams är en skådespelerska som jag alltid har gillat, och hon har en talang som många andra komedi-skådisar inte lyckas visa. Det jag gillar med henne, är att hon är minst lika duktig på att spela en roll som Anna Brady, som hon är att spela en mer allvarlig roll som Sydney Prosser (American Hustle, 2013). Matthew Goode har jag dock ingen större relation till och därför kan jag inte säga mycket om honom, mer än att jag verkligen gillade hans prestation i Leap Year.

Eftersom Leap Year är något av en typisk komedi (förutsägbar men mysig) så finns det inte mycket att säga mer än att jag gillade filmen. Den var underhållande, karaktärerna var lätta att gilla och storyn löpte framåt på ett bra sätt som inte gjorde mig uttråkad.


En nackdel dock, en nackdel som jag anser är en ganska stor nackdel och som sänker filmens betyg ganska mycket, är att den följer i princip exakt samma mönster som alla andra romantiska komedier. Detta gör inte bara att den blir förutsägbar, utan även väldigt klychig och rent av overklig. Man får svårare att få förståelse för karaktärerna och därför bli kärleken mellan huvudkaraktärerna mindre trovärdig. Vi har delen där hon förväntar sig en ring, men blir besviken. Surprise Surprise. Vi har delen där hon träffar en man som hon inte alls kommer överens med. Vi har delen då dessa två på något vis kommer över sitt hat mot varandra och blir förälskade i stället. Vi har delen där den 'andra killen' kommer tillbaka och förstör allting, precis som om han time:ade minuten han skulle komma in för att det skulle bli exakt rätt moment att förstöra allting. Vi har delen där hon inser att hon gjort fel val och inte älskar honom. Och slutligen har vi delen där hon går tillbaka till kille nummer ett och de lever lyckliga i alla sina dagar. Det är tur att resan dit är underhållande, annars hade det blivit något uttråkande. Allt detta ser vi i trailern (och alla andra romantiska komedier), så nej - det var ingen spoiler.


Men, don't get me wrong, jag gillade verkligen filmen. Trots dess klychiga sida kan man ändå underhållas av filmen. Vad mer kan man förvänta sig egentligen, det är ju trots allt en romantisk komedi.

Gillar du romantiska filmer som t.ex. Life As We Know It (2010) och How To Lose A Guy In Ten Days (2003), så tror jag även att du kommer att gilla Leap Year. Så länge du inte har något emot en förutsägbar film med ett garanterat lyckligt slut. Få har det.
Betyg: 6,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar