fredag 25 december 2015

Gone Girl (2014)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjZxZvO7PfJAhVGVxQKHSbRDFIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.literarytraveler.com%2Fbooks%2Fgone-girl-whats-lost-in-translation-and-does-it-matter%2F&psig=AFQjCNHELbtS2fso5a0NWxohn-Ekm1RRwg&ust=1451161190523339

Gone Girl är ett kriminaldrama från 2014, baserat på boken skriven av Gillian Flynn. Tillsammans med regissören David Fincher har Flynn även tagit del i produktionen av filmen i form av ett skrivet manus. I rollen som Amy "Gone Girl" Dunne blev skådespelerskan Rosamund Pike nominerad till sin första Oscar.

Gone Girl följer huvudkaraktären Nick Dunne efter att hans fru försvinner spårlöst. Genom pressen blir han anklagad för att ha mördat henne, vilket även många bevis leder polisen till att tro. Men är det verkligen han som har mördat Amazing Amy - om inte, vem är då skyldig? I rollerna ser vi bl.a. Ben Affleck, Rosamund Pike, Carrie Coon, Kim Dickens och Neil Patrick Harris. 

Gone Girl har tagit emot extremt mycket bra kritik både från kritiker och alla jag känner som sett filmen. Detta ledde givetvis till att mina förhoppningar (som redan var höga) bara växte. Men, precis som jag misstänkt så blev jag verkligen inte besviken. Om inte till och med ännu mer imponerad. Gone Girl bevisade på så många nivåer vad människor är kapabla till. Och då menar jag inte bara karaktärerna, utan även skaparna bakom filmen. Detta är en extremt genomtänkt film och spänningen var hela tiden så stark att det är fullständigt omöjligt att tröttna. Det var åtminstone så jag kände under filmens alla 150 minuter. 

Mer än ett välskrivet manus, hade filmen även fördelar såsom bra regi, snyggt filmat samt en bakgrundsmusik som bidrog mycket till både spänning och känsla. Men vad som stack ut mest var nog trots allt skådespelarinsatserna. Samtliga skådespelare gjorde en utmärkt prestation, men de som stack mest ut ur mängden var ju självklart de två som hade mest skärmtid, det vill säga Affleck och Pike. Förutom dessa två, fick vi under filmen gång även träffa på många igenkännbara ansikten från TV, däribland Coon (The Leftovers), Dickens (Fear The Walking Dead), Patrick Harris (How I Met Your Mother) samt Casey Wilson (Happy Endings), Boyd Holbrook (Narcos), Lola Kirke (Mozart In The Jungle) och Lee Norris (One Tree Hill, Boy Meets World). Dessutom får vi även se en uppväxt Patrick Fugit (Almost Famous, 2000) vilket var en glad överraskning.

Gone Girl är en film som kräver mycket funderande, och även när eftertexterna börjar rulla är det svårt att släppa det man just vittnat på skärmen. För den som gillar mystik är denna film minst sagt perfekt. Mystik finns det gott om, och detsamma gäller drama och kriminalitet på högsta nivå. Gone Girl är utan tvekan en psykologisk film, men det är ändå på den nivå att tittaren får svar på sina frågor till skillnad från andra psykologiska filmer. Gone Girl är avslutande och gick inte överstyr på det sätt som jag sett så många andra fantastiska filmer göra. Därför kan jag med säkerhet rekommendera denna film till både mystik-älskaren och dramafanatikern. 

Betyg: 8,5/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Famherststudent.amherst.edu%2F%3Fq%3Darticle%2F2014%2F10%2F08%2Fdelightfully-detestable-characters-make-%25E2%2580%259Cgone-girl%25E2%2580%259D-movie-remember&psig=AFQjCNHELbtS2fso5a0NWxohn-Ekm1RRwg&ust=1451161190523339

4 kommentarer:

 1. Den här verkar faktiskt bra, men är inte så mycket för "fall" och skräck + dylikt. Hur obehaglig är den här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker egentligen inte att den är obehaglig på det sättet som vissa filmer kan bli, den är mer mystisk. Det ställs mycket frågor och man undrar bara hela tiden vem den riktiga mördaren är, vem det är som är psykopaten i berättelsen. Sen beror det väl mycket på tittaren själv, vissa tycker säkert att det är obehagligare än andra :)

   Radera
 2. Jag vågar aldrig se sånt där, hehe föredrar overkliga saker för blir så himla rädd av sånt som kan hända på riktigt :-p.

  SvaraRadera