Detta är inte ett spoilerfritt inlägg, så om du inte har sett den femte säsongen av HBO’s Game of Thrones så avråder jag dig starkt från att fortsätta läsa. Istället rekommenderar jag att du ser serien - jag lovar dig, den är värd det!

Game of Thrones femte säsong är den senaste, som även är baserad på den allra senaste boken av författaren George R.R. Martin. Säsongen består av tio spänningsfyllda avsnitt och nästa avsnitt vi får kommer inte förrän i april 2016. En lång och plågande väntan...

Game of Thrones följer olika människor runtom i den fiktiva världen Westeros som alla kämpar om den s.k. järntronen. I den femte säsongen har Tywin Lannister nyss blivit mördad av en av sina söner, som med hjälp av sin bror Jaime lyckats fly för att söka skydd hos drakdrottningen Daenarys Targaryen. På andra sidan Westeros anländer Stannis Baratheon vid muren för att komma med ett generöst erbjudande till den nya befälhavaren Jon Snow.

Det finns så oerhört mycket att säga, och just nu vet jag inte alls hur jag ska få ner allt i en relativt kortfattad text. Game of Thrones är verkligen något unikt och jag är oerhört glad över att få ta del av denna fenomenala berättelse. Det är helt otroligt hur fantastiska skådespelare de har lyckats hitta. Skådespelarna, det briljanta manuset samt den helt felfria regin, gör att allt som utspelar sig på skärmen känns så äkta. Varje avsnitt ger en känsla av att vi under en timme får resa tillbaka några tusen år i tiden samtidigt som vi reser till en värld där allt är möjligt. Drakar, vandrande döda, jättar... Aldrig förut har dessa varelser känts så verkliga.
Serien fortsätter att leverera även i den femte säsongen, men samtidigt finns det som alltid, vissa karaktärsperspektiv som är mer intressanta än andra. Ett exempel är Aryas storyline, som jag tycker varit ganska trist under den senaste säsongen. Hon är långt ifrån den lilla flickan hon var i första avsnittet. Hon har alltid varit tuff och det är vad jag också alltid gillat med henne. Nu har hon dessutom blivit hämndlysten och mordisk, och så länge det hålls på den nivån att hon bara rättar andras misstag så kan jag vara helt okej med den utvecklingen. Så länge hon inte går och blir galen. Men blind... Ja, det är en annan fråga.

Inte på hela säsongen har vi fått träffa Bran och Rickon, vilket jag faktiskt har uppskattat. Under förra säsongen var de aningen tråkiga att följa, så att ha dem borta i något år tror jag kan göra god nytta. Förhoppningsvis blir deras storyline därför mer intresseväckande under nästa säsong!

Trots att många av de främsta karaktärerna inte ofta träffas så nämns dem ändå lite då och då. Det gillar jag. Ett ynka exempel i denna säsongen är scenen då Ramsay nämner för Sansa att Jon är den nya befälhavaren vid muren. Det är inte mycket, men det är alltid något. 
För att tala om Daenarys måste jag säga att jag inte alls gillar henne lika mycket som jag en gång gjorde. Att avrätta människor bara för att visa vem det är som bestämmer är riktigt lågt. Jag trodde verkligen att hon var den typ av ledare som regerade på det sätt hon själv tyckte var rätt. Men under denna säsong har hon bevisat raka motsatsen - att hon gör vad andra säger åt henne att göra. Hon gör vad traditionerna säger, och hon gör vad folket förväntar sig av henne oavsett om det enligt henne är rätt eller fel. Som att sitta och låtsas underhållas av män som mördar varandra på en arena. Eller som att avrätta en man som ber tusenfaldigt om förlåtelse bara för att visa att det är hon som bestämmer. En gång i tiden trodde jag faktiskt att hon kunde bli en bra och rättvis drottning, den rätta att sitta på järntronen. Men den åsikten står jag inte längre fast vid. Nu vet jag inte vem jag vill ha sittandes på järntronen. Helst skulle jag nog säga Jon Snow, men det är väl ett förlorat vad. Annars, Tyrion Lannister.

Usch, det var riktigt smärtsamt att vittna vad de gjorde mot Jon i slutet. Eftersom jag ser de färdigsända säsongerna efter alla andra, och Game of Thrones råkar vara världens mest omtalade serie, så hade jag såklart lyckats få reda på att detta skulle hända. På nätet, bland kompisar, genom min bokfanatiska bror. Till och med på bussen... Det jag sedan försökte hålla mig ifrån med allt vad jag orkade, var hur det skulle hända. På så sätt fanns åtminstone en gnutta kvar av överraskningsmomentet. Men som sagt, usch. Av allt man tvingats vittna under seriens alla fem säsonger, är scener som denna de värsta. När något händer karaktärerna man bryr sig om. Det var samma visa med ”The Red Wedding”. Man lever in i serien och lär känna karaktärerna så pass bra att, när någon dör, känns det som att man förlorar en närstående...

Jag hade väntat mig en storslagen krigsscen i sista avsnittet, men precis som i tidigare säsonger skedde den scenen redan i avsnitt nio. Under varje säsong har det sista avsnittet fokuserat mer på vad som komma skall, medan det näst sista avsnittet fokuserat på en stor strid eller någon annan typ av stor händelse. Mot slutet var jag oerhört rädd att Sam på något vis skulle hamna i kategorin med döda karaktärer, men som tur var klarade han sig även genom hela den femte säsongen. Det var tur att han inte var vid muren när de andra gick på Jon Snow. Hade han och Gilly varit där så hade dem båda säkerligen strukit med, enbart eftersom att de är så pass lojala mot Jon. Jag undrar vad som kommer hända när/om de kommer tillbaka. 
Sista scenen med Cersei var oerhört mäktig. Trots allt hon gjort sedan seriens start, så kunde jag inte låta bli att tycka synd om henne. Det är just precis sådana här tillfällen som gör att det känns så pass verkligt som det gör. Att som kvinna tvingas gå naken genom staden i skam medan människor som man aldrig tidigare träffat spottade en i ansiktet, det är helt bedrövligt. Men även mycket troligt. Av allt Cersei Lannister gjort sig skyldig till under åren, blev hon endast spottad på på grund av att hon varit otrogen mot sin man. Hur sjukt är inte det?

Så vad kommer egentligen hända nu? Svaret på den frågan är det inte många som vet. Mer än filmbesättningen och George R.R. Martin himself. Den största frågan de flesta nu ställer sig är: Är Jon Snow verkligen död? Personligen tror jag inte på det eftersom hans karaktär är så långt ifrån färdigskriven. Det finns alldeles för mycket frågor kring hans mamma och vare sig hans relation till sin pappa verkligen var via blodsband eller inte. Jag har redan hört spekulerande från alla håll och kanter, och så vitt jag förstått så tror de flesta att han på något vänster kommer lyckas överleva alla dessa knivhuggningar. Han är ju trots allt Jon Snow. Men å andra sidan är den som avgör vad som kommer hända, trots allt George R.R. Martin... Han såg tyvärr ganska död ut i mina ögon i alla fall. Så, om ni ursäktar mig så tänker jag gå och gråta mig till sömns. 
Hade varit så awesome om Ghost hade dykt upp och spöat upp dem där i slutet.