Alla har vi nog hört berättelsen om Frankenstein. Denna uppkom redan på 1800-talet, ursprungligen från den nittonåriga författarinnan Mary Shelley. 1931 kom den första filmatiseringen av skräckhistorien, och filmen fick då många att darra i biografen.

Frankenstein är en skräckfilm på 70 minuter och är regisserad av James Whale. Filmen följer vetenskapsmannen Henry Frankenstein som är besatt av att hitta ett sätt att skapa liv. Medan vissa anser att han försöker ”leka Gud”, och andra tror att han är spritt språngande galen, lyckas han bevisa de båda teorierna då han får den briljanta idén att sy ihop kroppsdelar från olika lik för att sedan skapa sin egen skapade människa.

När man tittar på betyget filmen fått på IMDB (8,0), kan man antingen skratta eller gråta. Jag känner lite för både och. För att ha kommit på 1930-talet så var detta säkert en riktigt bra film. Men idag? Knappast. Klippningen är otroligt dålig, och det finns många övertydliga missar i filmen. Som att en liten flicka håller i en katt, och nästa sekund är katten borta. I en av scenerna ser man dessutom huvudpersonen Henry Frankenstein titta in i kameran.

För mig som är född på 90-talet, känns allt detta ganska löjligt. Även jag själv som går en filminriktad gymnasieutbildning kan göra bättre än så. Jämför man Frankenstein då med Frankenstein idag så är det rent ut sagt en kass film. Frågan är bara om det har att göra med lågbudget eller okunskap. Snarare skulle jag satsa mina pengar på den senaste.

Självklart förstår jag att detta är en film som kom tidigt i historien, och därför kan man inte begära så mycket bättre. Det är också någonting som märks tydligt - trots deras dåliga erfarenhet kring filmskapandet, så har de århundraden av erfarenhet av historieberättande. Därför är manuset betydligt mycket bättre än resten av filmen.

Dålig bildkvalité, dåligt ljud, dåliga skådespelare, dålig klippning, dålig regi. Ändå är manuset faktiskt ganska bra. Bortsett från en hel del oförklarliga händelser och luckor i vetenskapen som man definitivt hade stört sig på idag, så är berättelsen ändå underhållande. Personligen blev jag aldrig riktigt uttråkad, utan snarare tvärtom. Jag ville veta vad som skulle hända med de mänskliga karaktärerna och med det stackars missförstådda monstret. Det finns många olika versioner av berättelsen och precis som de flesta andra, avviker även James Whale’s Frankenstein från den ursprungliga sagan. Ett exempel är att filmen inte slutar på samma sätt som boken, där Frankensteins monster mördar sin skapare och sedan flyr ut på öppet hav i en liten roddbåt.

En annan sak jag måste påpeka att jag gillade med filmen var att de verkligen visade berättelsen på ett väldigt ”om och men”-sätt. Som vi alla vet så blev experimentet inte lyckat - Frankensteins monster blev ju verkligen ett monster. Men, vad beror det egentligen på? Den frågan är väldigt viktig att ställa sig och man ska inte bara acceptera att denna varelse föddes som ett monster. Då den enda hjärnan som vetenskapsmannen kunde få tag på, var en ”ond” hjärna tagen från en brottsling, så skapas en teori att monstret föddes som ett monster på grund av att hjärnan var ”dålig”. Men, sedan får vi också se hur han behandlas direkt efter uppståndelsen. Han blir jämt plågad, skrämd och torterad av Frankensteins medhjälpare Fritz. Kanske var det den riktiga anledningen till varför varelsen blev som den blev.

Jag tycker verkligen att Frankenstein är en intressant berättelse att följa, och själv har jag faktiskt inte sett särskilt många filmer om vetenskapsmannen och hans s.k. monster. Det är en sådan film som (trots dess många nackdelar) lämnar en funderandes. Filmen ger oss inget klart svar eftersom det helt enkelt inte finns något klart svar. Vad tror du? Blir en människa ond/god för att man föds med den egenskapen, eller formas man efter hur man behandlas? Personligen gissar jag på det senare alternativet.
Att sätta ett betyg är jäkligt svårt med en så gammal film som denna... Samtidigt som jag skulle vilja sätta ett så lågt betyg som 2 så skulle inte det vara rättvist med tanke på när den faktiskt producerades.
Betyg: 5/10