lördag 5 december 2015

Fem filmtips!

Jag tänkte att jag kunde inleda den nya bloggen med fem små filmtips. Titlarna är valda enligt min personliga topplista, och därför kommer ni stammisar säkerligen få läsa om flera filmer jag redan skrivit om. Men men, har ni ändå inte sett dem ännu så kan ni ju se detta som ytterligare en påminnelse!

http://thorlokid.tumblr.com/
  
Big Fish

När sonen William återvänder hem till sin döende far bestämmer han sig för att försöka lära känna fadern bättre. Men när allt man har att gå på är osannolika berättelser och myter från personens förflutna, är det inte den lättaste uppgiften att sätta alla pusselbitar på plats.

Big Fish är min absoluta favorit av alla filmer jag någonsin sett. Den är långt ifrån det bästa jag någonsin sett, men ändå har den lyckats bli en storfavorit. Oh why you may ask. Jo, det finns många anledningar till varför jag älskar Big Fish så mycket. Till att börja med kan jag säga att dessa anledningar gäller mig, min filmsmak och min personlighet. Varför jag älskar Big Fish beror lika mycket på mig själv som på filmen, och därför ska du inte hoppa in i filmtittandet med alltför höga förhoppningar om du inte är precis som jag. Vilket jag tvivlar på att du är. Big Fish är nämligen en sån där film som bara vissa gillar, medan andra kanske tycker att den är overklig, konstig, udda. Jag håller helt med om detta, men personligen tycker jag att dessa tre egenskaper är de mest positiva egenskaperna filmen har. Det är därför jag älskar den. (plus alla underbara quotes)

Enligt mig bidrar Big Fish med en fantastisk upplevelse för tittaren, och trots att det ibland kan vara svårt att skilja verklighet från fiktion (som Billy Crudup så fint uttrycker det), ligger berättelsen ändå på ett rakt spår och är inte alls svår att hänga med i. Vi bjuds på lite av allt - äventyr, romantik, drama. Och det viktigaste av allt... Budskap. Detta är känslan Tim Burton sprider i sina verk. Detta är känslan jag älskar att få av att se en film. Som om ingenting är omöjligt, som om alla bekymmer kan göras lättare med hjälp av lite fantasi. Är det inte bara helt fantastiskt underbart?
 

”She said that the biggest fish in the river get’s that way by never being caught.”

http://cinematears.tumblr.com/

 Välkommen till Pleasantville

När två tonåringar blir oförklarligt förflyttade till ett 50-tals sitcom där allt är i svart och vitt, börjar de fundera över livet de aldrig uppskattade. Men kan deras närvaro i en värld där allting sägs vara perfekt, verkligen leda till något gott?
 
Denna pärla har jag tjatat om sen jag såg den för första gången, både här på bloggen och bland vänner och familj. Om ni börjar tröttna på mitt tjat, gör det enkelt för er och se den. Svårare än så är det inte!

Pleasantville är en riktig pärla, det är den verkligen. Filmen har ett fantastiskt budskap vilket verkligen berörde mig som tittare. Den tar upp en del viktiga ämnen så som rasism och kvinnornas roll i samhället på 50-talet. Men samtidigt blir filmen inte det minsta tung, inte alls. Istället erbjuds vi humor blandat med lättsamt drama. Kan det bli bättre?
 

”It can't stop at once, because it's in you, and you can't stop something that's inside you.”

http://ghettoboys.tumblr.com/

 Nyckeln till Frihet

När hans fru och hennes älskare hittas brutalt mördade, blir den 30-åriga Andy Dufresne dömd till två livstider fängelse. Han blir satt i Shawshank Prison, ett av USA:s värsta fängelser där han möts av en helt annan värld från den han är van vid. Det dröjer inte länge innan han träffar Red, en av fångarna som lär honom ett och annat om livet bakom galler.

Nyckeln till Frihet
är den allra högst rankade filmen genom tiderna enligt IMDB’s betygsregister. Har man sett filmen så förstår man varför. Jag kan inte ens förklara i ord vad det är som gör denna film så otroligt bra. Den är bara så välgjord. Så genomtänkt. Så fantastisk. Nyckeln till Frihet har många fördelar, men vad som gör detta till en av mina favoritfilmer beror enbart på manuset. Trots att filmen utspelar sig på ett fängelse lyckas den verkligen fängsla tittaren på ett sätt som inte bara är deprimerande och hemskt. Det är extremt lätt att bli förälskad i alla karaktärer, och verkligen förstå dem. De gräver så djupt ner i psyket på varje karaktär att det är helt omöjligt att inte känna med dem. Trots det faktum att de alla gjort tillräckligt stora misstag för att hamna i fängelse på livstid.

Nyckeln till Frihet är utan tvekan den mest storslagna filmen jag någonsin sett, och enda anledningen till att jag ångrar att jag såg den är enbart för att kunna få chansen att få se den för första gången igen. Vilken känsla. Har du aldrig någonsin sett Nyckeln till Frihet, sätt på den med detsamma. Har du redan sett den, se den igen. bra är den.
 

”There’s something inside that they can’t get to, that they can’t touch. It’s yours. Hope.” 

http://the-man-with-the-hands.tumblr.com/

 Edward Scissorhands

När hans skapare dör, blir den konstgjorda unga mannen Edward, ensam i ett stort och tomt slott. Men en dag knackar en kosmetikaförsäljare på dörren och upptäcker den blyga Edward. Hon tar med honom hem och bjuder in honom i ett samhälle som till en början är väldigt accepterande till den underliga skapelsen. Men det finns vissa som inte riktigt kan släppa det faktum att hans händer består av saxar...

Precis som Big Fish, är Edward Scissorhands ytterligare ett av Tim Burtons mästerverk. Precis som Big Fish, är det en film som man gillar olika mycket beroende på vad för person man är. Gillar du det annorlunda, det nytänkande och det berörande, ja då kan jag garantera att detta är en film för dig.

I skapandet av Edward Scissorhands inspirerades Tim Burton av Mary Shelley’s kända roman Frankenstein, och med denna inspiration skapades ytterligare ett mästerverk. Även detta är en film med ett fantastiskt budskap, berättat på ett extremt uppfinningsrikt sätt. Utan att bli varken för allvarlig eller för oseriös, lyckas Edward Scissorhands underhålla tittaren med allt vad berättelsen innebär. En miljö vi aldrig sett förut, karaktärer vi hela tiden vill veta mer om, och en kärlekshistoria vackrare än Winona Ryder herself. Och hon är bannemej vacker.

Med Johnny Depp i rollen som Edward var detta det första gemensamma projekt Burton och Depp hade tillsammans. Det första av många många fler.
 

”Edward might be different in the appearance, but he’s equal everyone inside. He holds a heart.”

http://totalfilm.tumblr.com/post/51225820905/christoph-waltz-on-django-unchained

 Django Unchained

Med hjälp av en tysk prisjägare (och f.d. tandläkare), ger sig en friad slav sig iväg för att rädda sin fru från den mäktiga och brutala slavhandlaren Calvin Candie.

Förhoppningsvis är det ingen som har missat Tarantinos första och bästa Western, nämligen Django Unchained. Detta är en film jag såg på bio direkt när den kom ut, helt enkelt eftersom jag inte kunde vänta. Jag bara visste, endast genom att se trailern, att detta skulle bli så bra. Bättra än Inglorious till och med. Och det blev det.

Helt fantastiskt grymma skådisar, två skinande oscarsstatyetter och ett felfritt manus. Vad mer kan man begära av en Tarantino film? Grym regi och en stor gnutta humor. Check!

Ja, detta var ytterligare en nyversion av en gammal klassiker, men ändå så annorlunda. Filmen bjuder på lite av allt och tack vare grymma skådespelarprestationer och storslagna actionscener blir detta en film man inte glömmer i första taget. Django Unchained är en film jag rekommenderar till komediälskaren likaväl som actionfanatikern. Så sätt igång, kryp ner i soffan och följ med på en oförglömlig resa genom en av Quentin Tarantinos mest uppmärksammande verk!
 

”He scales the mountain, because he's not afraid of it. He slays the dragon, because he's not afraid of him. And he walks through hellfire... because Broomhilda's worth it.”

4 kommentarer:

 1. Intressant lista! Har inte sett de två första. Och Django anser jag är en av de sämre av Tarantino. Fullkomligt älskar hans 90-tals filmer. Nyckeln till Frihet tycker jag tyvärr är överskattad och förtjänar inte direkt sin första plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. What, Django som är så bra! Man har ju så olika smak, jag har en kompis som jag tvingade se den och hon ansåg också att den var en av hans sämre filmer. Dock gillar hon inte Tarantino överhuvudtaget så det kan ju förklara saken...

   Radera
 2. jag såg Pleasantville igår, väldigt bra. Har skrivit ett inlägg om den som kommer upp imorgon kväll :D. Django är väldigt bra tycker jag fast kanske att den var en aning för lång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla filmerna på listan har självklart sina brister, men fördelarna är vad som gör de till mina favoriter. Håller med om att Django är lite för lång, men gillar den ändå :)

   Ser fram emot att läsa din recension om Pleasantville!

   Radera