Farscape är en science fiction serie från 1999 som består av fyra säsonger samt en avslutande mini-serie. Serien är skapad av ingen mindre än Rockne S. O’Bannon (Defiance) och har vunnit en hel del priser. Dessutom har Farscape på IMDB lyckats ta sig in på deras topp 250 -lista när det gäller TV.

Farscape följer vetenskapsmannen John Crichton, efter att han svepts in i ett så kallat ”maskhål” efter ett misslyckat rymdexperiment. Han hamnar i en oupptäckt del av universum, där utomjordingar från olika planeter lever och krigar tillsammans.

Farscape är något helt annat från vad jag vanligtvis brukar dras till. Jag har inte sett många sci-fi serier av den enkla anledningen att jag aldrig gillat genren särskilt mycket. De få jag sett utspelar sig i Stargate-världen, främst serien Stargate Atlantis som jag följde under en tid när jag var yngre.

På grund av ovanan vid genren, tog det ett tag för mig att leva in i serien och sluta störa mig på småsaker. T.ex. har jag länge haft svårt för karaktären ”Rygel” eftersom han ungefär ser ut som den animatroniska docka han egentligen är. Även om jag ännu inte är helt såld på alla utomjordiska varelser, så gillar jag ändå serien starkt. Varje avsnitt är riktigt spännande och karaktärerna är alla lätta att fastna för. 
Jag gillar hur serien har utvecklats från pilotavsnittet. Mycket är annorlunda i sista avsnittet respektive första. Till exempel har några nya karaktärer dykt upp under säsongens gång, bl.a. Nebari flyktingen Chiana som mot slutet dessutom blev en regular.

Jag gillar även hur alla karaktärer är skrivna. Man märker tydligt att de alla har goda hjärtan innerst inne, men vi har också fått lära oss att de kan vara lika själviska allihop. Alla vill hitta hem, och ibland är de villiga att göra extrema saker för att nå det målet. Detta visar att ingen är god rakt av, vilket (trots deras något overkligare utseenden) gör karaktärerna trovärdiga.

Jag ska inte säga att alla utklädnader är dåligt gjorda, det menar jag inte. Zhaan till exempel, tycker jag är väldigt bra gjord utseendemässigt likaväl som personlighetsmässigt. Detsamma gäller Chiana. D’Argo däremot har jag lite blandade åsikter om, men i helhet är även han helt okej. 
Jag måste säga att jag är förvånad över hur mycket jag gillar Farscape. Men jag antar att det har med mer att göra än bara det rymd-relaterade. Jag älskar spänningen genom varje avsnitt, relationerna mellan alla karaktärerna och kampen mellan det onda och det goda som alltid hemsöker huvudkaraktärerna. Ska jag vara helt ärlig så tycker jag faktiskt att det är ganska intressant (ibland) att även få se hur det fungerar på de andra planeterna. Bland de andra varelserna. Det får en att undra om vi verkligen är ensamma i detta gigantiska universum vi lever i.

Att varje avsnitt i en serie är spännande från början till slut, är sällan man stöter på. Även om Farscape inte heller är helt felfri i det ärendet så kommer den säkerligen nära. Jag gillar att det kan hända så otroligt mycket under ett enda avsnitt, och ändå lyckas allt lösa sig och få samma känsla emot slutet. Det gör att varje avsnitt känns lite som en mini-film snarare än ett serieavsnitt.

Jag ska utan tvekan fortsätta på säsong 2, när vet jag dock inte. När jag har tid helt enkelt. Det har tagit mig ett bra tag att komma igenom hela säsong 1 av Farscape och på sätt och vis passar den perfekt som en serie att se när man inte har så mycket tid. Man orkar ändå inte se mer än ett avsnitt per dag.