torsdag 3 december 2015

Elizabethtown (2005)

Elizabethtown är en drama-komedi från 2005 av den oscarsvinnande regissören Cameron Crowe (Almost Famous). I rollerna ser vi bl.a. Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Judy Greer, Jessica Biel och Alec Baldwin.

Elizabethtown följer Drew Baylor, en självmordsbenägen ung man som träffar på den excentriska flygvärdinnan Claire då han reser tillbaka till sin hemstad för att gå på sin fars begravning.

Jag gillade verkligen Elizabethtown. Filmen är full av liv och man blir verkligen glad av den. Och nej, den är inte alls så deppig som det kanske låter på beskrivningen. Trots detta känns den ändå äkta på ett sätt som många andra filmer misslyckas med. Ibland kände jag faktiskt själv igen mig lite i alla scener som Drew spenderade med sin släkt. Bara för att man delar samma blod så betyder det inte att man har jätte mycket gemensamt. Det kommer med tiden man spenderar tillsammans.

Även om jag gillar filmer som inte är för korta, så tycker jag nästan att de kunde ha kortat ner filmen lite. Själv tyckte jag om varje minut på skärmen, men jag misstänker att det finns dem som kan uppleva filmen som aningen seg mot slutet.

Egentligen är Elizabethtown inte något speciellt kvalitétsmässigt, men anledningen till att jag gillade den så mycket är nog för att det utstrålar udda. Och jag är en sån som älskar nytt, annorlunda och udda. Claire är en karaktär som man faller för direkt, och skillnaderna mellan de två parterna gör att man älskar de tillsammans desto mer. Claire är så full av liv, och hon lyckas även sprida lite glädje in i Drews liv vilket är underbart att få ta del av. Filmens fantastiska musik gör inte saken sämre heller. På något sätt lyckas Elizabethtown göra sorg till något glatt.

Något jag hade lite svårt för var att se Orlando Bloom i en roll som Drew Baylor. Jag är så van vid att se honom antingen som Will Turner eller som Legolas, att det kändes jätte konstigt att se honom i någon annan roll. Det är nästan som att se Daniel Radcliffe i en annan roll än Harry Potter. Det går bara inte för sig. Han är Harry Potter.

Jag skulle absolut kalla Elizabethtown en feel-good film då jag själv mådde väldigt bra och glädjes både under och efter filmen. Jag är väldigt glad att jag såg den och jag blev även glatt överraskad då mina förväntningar inte var särskilt höga. Absolut en film jag rekommenderar!
Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar