torsdag 3 december 2015

Ciderhusreglerna (1999)

Ciderhusreglerna (orignaltitel The Cider House Rules) är en amerikansk film från 1999, regisserad av den svenske Lasse Hallström. Filmen är baserad på boken skriven av John Irving som även skrivit manuset. Filmen vann två Oscar - John Irving för bästa manus och Michael Caine för bästa biroll. Dessutom fick den ytterligare fem nomineringar, bland annat för bästa film.

Ciderhusreglerna utspelar sig på 1940-talet och följer den unge mannen Homer Wells efter att han lämnar barnhemmet där han växte upp, för att upptäcka världen. I rollerna ser vi bl.a. Tobey Maguire, Michael Caine, Charlize Theron, Delroy Lindo och Paul Rudd.

Detta är en film jag upptäckte för några månader sedan, och velat se den sen dess. Under denna period har mina förhoppningar växt och när jag väl satte på filmen hade den mycket att leva upp till.

Först och främst måste jag säga att Lasse Hallström är en av mina favoritregissörer, jag tycker han är helt fantastisk, precis som sina filmer. Detta beror främst på några av hans bästa verk, bl.a. What’s Eating Gilbert Grape (1993), Hachiko - en vän för livet (2009) och Chocolat (2000). När det är drama på högsta nivå man letar efter, så ska man se en Lasse Hallström film.

Precis som i hans övriga filmer var regin på topp, berättandet beundransvärt och skådespelarinsatserna till större del fantastiska. Ändå var det något som gjorde att jag njöt så mycket mer av den första halvan av filmen än den sista. Detta har nog främst att göra med karaktärerna. Även om skådespelarna är otroligt duktiga, så hade jag svårt att gilla flera av karaktärerna. Åtminstone i den sista halvan av filmen eftersom det var då de började göra dumma val som jag inte höll med i. Jag säger inte att karaktärerna inte är välskrivna, för det är de allihop. Men i en film som denna, där dramat står i fokus, är det extra viktigt att karaktärerna är älskvärda. Men fear not, det fanns så klart också många karaktärer man gillade - främst Michael Caine’s Dr. Wilbur Larch samt alla små barnen som var hur charmiga som helst.

Ciderhusreglerna är utan en tvekan en film som lämnar en berörd, flera scener fick mig nästan att tåras upp. Musiken är helt fantastisk och det är inte för inget filmen lyckades roffa åt sig en bästa musik-nominering i nästkommande års oscarsgala.

Jag kan absolut rekommendera Ciderhusreglerna till den som älskar drama filmer som kretsar kring kärlek, familjeband och vänskap. På många sätt liknar den Hallströms What’s Eating Gilbert Grape, så har du sett den och gillar den så kommer förmodligen även Ciderhusreglerna sitta fint för dig. Se bara till att du är på rätt humör för en film som denna eftersom den kan kännas både tung och upplyftande!
Betyg: 7,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar