torsdag 3 december 2015

Children of Men (2006)

Children of Men är en omtalad framtidsthriller från 2006 av Alfonso Cuarón (Gravity). Filmen blev nominerad till tre Oscars, bl.a. för bästa manus.

Children of Men utspelar sig i en dystopisk framtid, år 2027, strax efter att den yngsta människan på jorden blivit mördad. Denna unga man blev arton år gammal. Filmen följer den f.d. aktivisten Theo Faron efter att han gått med på att hjälpa den första gravida kvinnan på arton år, till en fristad där våldet inte längre förföljer henne. I rollerna ser vi bl.a. Clive Owen, Clare-Hope Ashitey, Julianne Moore, Michael Cane, Chiwetel Ejiofor och Pam Ferris. Även TV-skådisarna Charlie Hunnam och Ed Westwick hade varsin roll i filmen upptäckte jag.

Först och främst måste jag bara säga: wow. Jag fångades redan i första scenen av denna film, och kvalitén höll sig från början till slut. Thriller är inte en genre jag vanligtvis dras till, men just när det gäller dystopiska framtider tycker jag alltid att det är lite extra intressant. Framförallt eftersom man aldrig vet hur framtiden kommer se ut.

Children of Men är otroligt välgjord, både när det gäller regi, skådespel, manus, filmning, redigering och trovärdiga actionscener. Jag tycker den är precis lagom lång (1 h, 49 min), en science fiction thriller som denna bör ej bli för lång då det är lätt att tröttna på all tragik och press. Ändå var filmen spännande nästan jämt. Detta märkte jag extra mycket eftersom jag samtidigt hade en gratäng i ugnen, vilket gjorde att jag var tvungen att pausa ibland för att förbereda middag. Jag var väldigt motvillig.


Alla skådespelare gör utmärkta jobb och Clive Owen passar perfekt i roller som denna. Jag gillar upplägget, det är oerhört nytänkande. En framtid där mänskligheten är på väg att dö ut på grund av att barn slutar födas. Ganska tragiskt på många sätt. Många av scenerna i filmen var riktigt mäktiga, bl.a. reaktionerna människor fick av att se ett nyfött barn. Samtidigt som det är en fantastisk film att se på så är det också en jobbig berättelse att ta del av. På många sätt påminner denna värld om den värld många lever i idag. I länder där uppror, krig och terrorism är en vanlig vardag för invånarna.

En av de få nackdelarna jag hittar, är att vi inte får mycket svar på våra frågor. Varför blev just denna kvinna gravid när alla andra verkar vara sterila? Visst hade det inte skadat att få lite svar, men samtidigt stör det mig egentligen inte eftersom jag själv inte riktigt vet hur man hade kunnat få in några svar i storyn utan att förändra filmen för mycket. Det är en del av mystiken helt enkelt.

Jag såg filmen på Canal Digital, så för dig som har tillgång till C-more bör det inte vara något problem att få tag på Children of Men. Har du tillgång till den, så kan jag säga direkt att den är värd att titta på. Annars är det garanterat även värt att skaffa filmen direkt på blu-ray.
Betyg: 8,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar