torsdag 3 december 2015

Across The Universe (2007)

Across The Universe är ett musikaldrama från 2007 regisserad av Julie Taymor (Frida, 2002). Filmen blev nominerad till en Oscar för bästa kostymdesign, men förlorade mot Elizabeth: The Golden Age.

Across The Universe är en musikal baserad på låtar skrivna av The Beatles och utspelar sig under vietnamkriget. Storyn följer Jude, en ung konstnär från Liverpool (även hemstad till The Beatles) efter att han träffar Max Carrigan och hans syster Lucy. I rollerna ser vi bl.a. Jim Sturgess, Evan Rachel Wood, Joe Anderson, Dana Fuchs, Martin Luther McCoy och T.V. Carpio. Vi får även se några andra välkända ansikten under filmens gång, såsom Salma Hayek och Eddie Izzard.

Jag har velat se Across The Universe väldigt länge eftersom jag är ett stort fan av The Beatles. Men det är dessvärre inte den lättaste filmen att få tag på, och därför har det tagit mig ett tag. Men nu när jag väl har sett den så kan jag säga att den levde upp till mina förväntningar, och lite till. Musiken är nämligen helt fantastisk, och även om storyn inte hade klarat sig på långa vägar utan musiken, så blev filmen ändå kraftfull och utan tvekan sevärd.
Något jag funderade över redan innan jag satte på filmen, var hur de hade tänkt uppträda låten ”I Am The Walrus”. För den måste ju bara vara med, eller hur? Min första tanke var att det måste vara någon scen när karaktärerna var höga som hus, eftersom det säkerligen var så låten från första början kom till. Har du hört låten förstår du vad jag försöker säga med det. Och ja, att det var precis vad som hände kan man väl säga. Snarare hela filmen än en scen. Vi fick många gånger under filmen se saker som inte är helt normalt, vilket inte kan tyda på annat än att karaktärerna spenderar större delen av sina dagar åt att vara höga. Detta kunde bli lite irriterande ibland, men samtidigt är det inte helt oförståeligt. Många av dessa scener var trots allt väldigt underhållande med den tillhörande musiken. Det blev lite av en snygg effekt med lite ”övernaturliga” vibbar.

Jag står fast vid att storyn aldrig hade hållit om det inte hade varit för den fantastiska musiken, men samtidigt gör den fantastiska musiken att storyn inte behöver vara mer än vad den är. För mig var musiken det viktigaste och jag är otroligt glad att jag inte blev besviken på den delen. Många av låtarna är så genomtänkt skrivna och jag kommer alltid beundra både John Lennon och Paul McCartney på den delen. Det var ändå väldigt uppfriskande att få lyssna på nyversioner av deras underbara musik. Och who knew Jim Sturgess och Evan Rachel Wood var så duktiga på att sjunga!


”Hey Jude”, ”Across The Universe”, ”All You Need Is Love”, ”Let It Be” och ”Strawberry Fields Forever” är bara några av mina favoriter som uppträddes helt perfekt. Jag fick en liten flashback till Glee där när Prudence började sjunga ”I Want To Hold Your Hand”. Otroligt vacker låt.

Across The Universe är inte en film jag skulle rekommendera till vem som helst (även om jag gärna skulle vilja). Jag tror nämligen att det stora kravet är att du 1. gillar musikaler, och 2. lyssnar på The Beatles och gillar deras musik. Gillar du inte musikaler så lär du nog bli uttråkad och gillar du inte The Beatles så kommer musiken inte ge dig den tillfredsställelse den gav mig. Musiken kommer helt enkelt inte kännas lika kraftfull. Gåshuden man får av musik är den stora delen av musikalernas grymhet.
Betyg: 7,5/10

Ett tips bara; ska du se filmen så gör det någon gång när du är ensam hemma... För du kommer säkerligen vilja ställa dig upp, dansa och sjunga med i alla grymma låtar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar