söndag 27 december 2015

12 Dates of Christmas (2011)


12 Dates of Christmas är en romantisk komedi från 2011 med Amy Smart i huvudrollen. Filmen är en TV-film vilket innebär att den är gjord med låg budget samt att den hade premiär på TV istället för på bio. 

12 Dates of Christmas utspelar sig under julen och följer huvudkaraktären Kate efter att hon inser att hon tvingas genomleva samma dag om och om igen. Denna dagen råkar dessutom vara julafton, och den blinddejt hon får återuppleva visar sig vara viktigare än vad hon först trodde. 

Såhär vid juletid måste man ju se på julfilmer, det finns ingen tvekan om saken. Nu såg jag inte denna förrän efter jul, men enligt mig varar julkänslan åtminstone ända fram till nyår. Eller, som en viss julvisa hävdar - fram till påska. Därför skadar det heller inte att se en julfilm trots att självaste julafton är förbi. 12 Dates of Christmas var ett bra val då den dels fanns lättillgänglig på netflix, men också för att jag hört att det är en väldigt mysig film. Och det hade de rätt i - den är perfekt som en charmig komedi att se såhär runt jul. 

Största anledningen till att jag gillade filmen var huvudrollsinnehavaren Kate Stanton. Hon var verkligen hur charmig som helst, och superlätt att gilla. Hon växte som person för varje dag som passerade (för henne, minuter för oss), och hennes personlighet och stora hjärta är egentligen vad som gjorde filmen. Men samtidigt måste jag ge myskänslan lite cred, även om julstämningen kanske inte alltid syntes. Mer än att filmen utspelade sig på julafton samt den julinspirerade miljön i bakgrunden, var det inte jätte mycket som gav mig som tittare den julkänsla jag hade förväntat mig. Men, såhär efter jul gör det mig absolut ingenting mer än att jag kan säga till er läsare att (jag anser att) detta är en film som egentligen kan ses året runt om man inte är alltför petig. Det räcker att man gillar romantiska komedier, så kommer denna film sätta mitt i prick! 

Amy Smart som spelade huvudrollen kände jag inte igen och hade därför inget intryck av tidigare. Nu efter att ha sett filmen kan jag säga att hon verkligen tilltalar mig då hon har det där lilla som gör att hon blir extremt lätt att gilla. Men skådespelarinsatserna var knappast något utöver det ordinära, men det var väntat så det är heller inget klagomål. En skådespelare jag däremot kände igen var Mark-Paul Gosselaar som spelade Kates återkommande dejt, Miles. Honom har man sett dels i TV-serien Franklin & Bash, men framförallt känner jag igen honom från komediserien Saved By The Bell som var en stor hit på 90-talet. Han har växt upp, och är inte längre lilla tjejtjusaren Zack Morris som jag direkt kan säga var raka motsatsen till hans roll som Miles i 12 Dates of Christmas. Tur det. 

Allt som allt så gillade jag 12 Dates of Christmas och kan absolut rekommendera den till er som gillar romantiska komedier utan alltför invecklade detaljer. Den påminde faktiskt lite om Groundhog Day (1993), så har du sett den och gillar den så kommer du troligtvis även gilla 12 Dates of Christmas. Dock stämde inte detta in på mig då jag inte alls gillar Groundhog Day, men det ä nog bara jag. Hur som helst så har 12 Dates of Christmas vissa inslag av fantasy som aldrig riktigt förklarades, men detta är inget man stör sig särskilt mycket på eftersom filmen är så lättsam. Trots den lättsamma stämningen genom filmen finns det ändå ett visst beröringsmoment som ger oss budskapet att ingen som inte själv valt det, ska behöva vara ensam. Varken under högtiderna eller någon annan dag på året. 

BETYG: 6/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjY0erm3frJAhXIhiwKHUJGD-YQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fedvarsson.se%2F2015%2Fdecember%2F12-dates-of-christmas.html&psig=AFQjCNFdQlTgURixzjs6aTfJjvFm4kUpug&ust=1451260287227410

1 kommentar: