torsdag 3 december 2015

Poldark: Säsong 1


Enda sedan Emelie på gothamalley tipsade om den nya 1700-tals serien Poldark, har jag varit sugen på att se den. Och efter tomrummet som lämnades efter Being Human, kände jag att det var bra timing att köra igång mini-projektet som Poldarks åtta avsnitt bjuder på. Mer Aidan Turner skadar ju aldrig!

Poldark utspelar sig som sagt under 1700-talet och följer mannen Ross Poldark efter att han återvänder hem efter att ha krigat i den amerikanska revolutionen. När han kommer hem möts han av stora förändringar – hans far har gått bort och visar sig ha höga skulder vilket gör att arvet inte blir stort. Dessutom har kvinnan han älskar förlovat sig med hans kusin eftersom de alla trodde att han var död. Men oturen vänder när han träffar den olycksdrabbade Demelza, som han bestämmer sig för att anställa som köksflicka medan han sakta men säkert bygger upp sitt hem igen.

Jag kan börja med att säga att Poldark troligtvis inte är en serie som alla skulle fastna för. Efter alla åtta avsnitt så har jag kommit fram till att den bästa jämförelsen är med Outlander. Om du har sett den populära TV-serien Outlander, så tror jag absolut att du även kommer gilla Poldark. Båda serierna utspelar sig på 1700-talet och följer en kärlekshistoria blandat med massa annat drama involverande svält, sjukdomar, krig, manipulerande människor, klassamhälle m.m.

Poldark är en serie som är både snabb och långsam på samma gång. De drar inte ut på tiden på så sätt att dessa åtta avsnitt av första säsongen består av cirka 5-6 år på duken. På sätt och vis kan jag tycka att det är lite förvirrande, men det är också annorlunda. Och jag är en sån som gillar annorlunda. När jag säger att den även är långsam, så menar jag att avsnitten i sig inte alltid går i världens fart. Efter ett avsnitt undrar man lite vad som egentligen har hänt under avsnittet. Men ändå blir man aldrig uttråkad. Lite underligt tycker jag, men det är samma sak med serier som Downton Abbey, Game of Thrones, Outlander m.fl. Åtminstone är det så för mig. Jag tycker egentligen inte att det händer så mycket under ett avsnitt, men ändå går avsnitten så fort att man aldrig känner sig uttråkad.
Jag tror dock att Poldark kommer sätta lite mer fart i nästa säsong. Med serier som denna så krävs det att man håller i sig i första säsongen, men sen när man väl har kommit in i handlingen så kan man inte sluta titta. Efter sista avsnittet känner jag ett starkt sug efter mer!


Nedan berättar jag lite om mina tankar om avslutningen, vill du läsa så är det bara att markera texten, men jag rekommenderar att du ser serien först eftersom texten innehåller en del spoilers.

Jag tycker det var oerhört sorgligt att Ross och Demelzas dotter dog. Det är alltid så tragiskt när ett litet barn dör. Känner mig hemsk för att jag inte kan låta bli att tänka att det hade varit bättre om Elizabeth och Francis son hade dött i stället… Jag vet jag är hemsk, men det är ju så himla synd om Demelza och Ross nu! Jag är dock glad att Demelza överlevde, utan henne hade inte serien varit någonting. 

Jag förstår mig verkligen inte på George. Vad i *** håller han på med?! Vad tjänar han på detta egentligen? Han har enda sedan avsnitt 1 velat förstöra för Ross. Varför? Han har inte ens någon anledning att vara avundsjuk…! Usch, jag hatar sådana människor. De bara lever på att förstöra för andra människor. 

Så tack vare George så ska Ross nu hamna i finkan också. Precis som Jim. Apropå Jim så var ju även hans hemska öde sjukt sorgligt! Han gjorde ett ynka misstag och för det fick han sota de sista två åren av sitt liv genom att leva i plågor, och sedan dessutom dö? Hur är det rättvisa egentligen? Usch, det äcklar mig hur det faktiskt fungerade på den tiden. Hur som helst så har Ross hamnat i samma situation nu. Antingen kommer de få för sig att hänga honom, (vilket troligtvis kommer stoppas på ett eller annat sätt eftersom han är huvudperson och let’s face it – serien är döpt efter honom), eller också så kommer han få sitta i fängelse i några år, och sedan bli utsläppt, helt förstörd. Det är mer troligt. Jag gissar på att nästa säsong kommer börja några år efter att de arresterade honom, och att han har suttit i fängelse under dessa åren. Hoppas inte på det dock, det förtjänar han inte alls. Allt han någonsin gjort var att hjälpa andra och faktiskt ha lite sympati till skillnad från andra människor. Hur är det ett brott att se till att ens familj och vänner inte svälter?

Jag rekommenderar Poldark till er som gillar historiska draman. Jag ska absolut titta på säsong 2 också, väldigt synd bara att det dröjer så mycket som ett år innan fortsättningen släpps! Nästan så att man blir sugen på att läsa boken bara för att få veta hur det kommer fortsätta…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar