Från och med nu tänkte jag börja köra med ytterligare en flik, där jag skriver lite om olika kändisar inom filmbranschen. Det kan vara regissörer, skådespelare, serieskapare, kompositörer, make-up-designers m.fl. För att en film ska kunna göras krävs alla dessa, och många många fler. Har du någonsin tagit dig en titt på eftertexterna efter att du sett en film? Eller stänger du av filmen direkt när den är slut? I eftertexterna ser vi många namn, och flera återkommer i olika filmer. Oftast är det skådespelarnas namn som sätter sig i huvudet på en, eftersom man då har ett ansikte som går med namnet. Men även om vi inte ser resterande medlemmar i filmteamet, betyder det inte att de inte finns där. För utan de hade filmen aldrig blivit gjord. Jag som själv vill syssla med film i framtiden har för vana att lägga extra märke till vilka som medverkat. Tycker jag t.ex. extra mycket om musiken i en film så tar jag genast reda på vem som gjort den.

?Jag ska inte uttråka er allt för mycket, utan skriver snarare lite allmänt om personen, varför jag gillar denne och vilka filmer jag kan tipsa om där personen medverkat. Ta då en extra titt på det arbetet personen gjort i filmen!

Jag är alltid öppen för diskussioner, filmtips m.m. så tveka inte på att dela med dig av dina åsikter i kommentarerna!

Jag tänkte börja med en enkel, en skådespelerska som de flesta troligtvis hört talas om eftersom hon idag är en av världens mest kända personer. Hon har nämligen på senare tid arbetat mycket med filmarbetet, mer än att bara skådespela. Hon har bevisat att hon är en kvinna med många talanger. Skådespelerskan, regissören och producenten jag pratar om, är ingen mindre än Angelina Jolie. Angelina Jolie i Beyond Borders (2003)

Vilken film kommer du att tänka på när du hör namnet Angelina Jolie? Kanske kommer du mest att tänka på hennes privatliv som partner till Brad Pitt, mamma till tre biologiska barn och tre adopterade, eller arbetet hon gjort inom välgörenhet. Anledningen till att hon idag är så känd som hon är, beror främst på dessa tre anledningar. Men skådespelerska har hon varit länge, redan som sjuåring hade hon sin första roll. Vad många kanske inte vet, är att hon dessutom är dotter till skådespelaren Jon Voight (Mission Impossible, Deliverance). Precis som sin far har hon vunnit en Oscar, detta var år 1999 för rollen som den mentalt sjuka Lisa i Girl, Interrupted. Personligen tycker jag Oscarn var mer än välförtjänt, och detta är en film jag rekommenderar tusenfaldigt för den som gillar kritikerrosade draman. 


Angelina Jolie och Winona Ryder i Stulna år [Girl, Interrupted] (1999)

Den första filmen jag såg med Jolie (vad jag kan minnas) är Mr. and Mrs. Smith (2005). Detta är en film jag alltid gillat, och som en romantisk actionkomedi om spionlivet, är den absolut uppskattad. I filmen medverkar även Brad Pitt, som där spelar hennes man. Även Salt från 2010 är en bra actionrulle, till skillnad från äventyrsfilmen Beyond Borders från 2003 som snarare lever på dramat. Men den filmen jag rekommenderar mest när vi pratar om Angelinas skådespelarkarriär, är dramafilmen Changeling från 2008, regisserad av Clint Eastwood. I Changeling ser vi Jolie som den verklighetsbaserade Christine Collins, en moder i 20-talets Los Angeles, vars son försvinner spårlöst. Efter fem månader av ovisshet får Christine veta att polisen funnit hennes son vid liv. Men kvinnan är helt säker på att pojken som hittats inte är hennes son. Och när konfrontering av en korrumperad myndighet inte är accepterat hamnar Christine i en sits som hotar mer än bara möjligheten att återfinna hennes son. Changeling är en oerhört känslosam film, och den är även riktigt bra skriven. Jolie gör den bästa rollen jag sett henne i, och det är ett under att hon inte vann den Oscar hon blev nominerad till 2009. 


Angelina Jolie i Changeling (2008)

På senare år har Angelina Jolie regisserat så mycket som tre filmer själv - dokumentären A Place In Time (2007), krigsfilmen In The Land of Blood and Honey (2011) samt den oscarsnominerade Unbroken (2014). Ytterligare tre är på gång, däribland By The Sea som har premiär i november.

Jag har inte sett alla filmer Angelina Jolie medverkat i, men det är ingen av dem jag sett som varit en besvikelse. De jag framförallt rekommenderar är Girl, Interrupted (1999) och Changeling (2008). Är du snarare en fantasyfantast så varför inte välja Maleficent (2014) till nästa filmkväll? Dock ligger den inte nära i rank med dramafilmerna Girl, Interrupted och Changeling.