måndag 30 november 2015

Gang Related: Säsong 1


Först och främst måste jag säga att jag är riktigt riktigt sur över att denna serie inte lyckades bli förnyad. För den är verkligen otroligt bra och spännande!

Jag kommer undvika spoilers, så det är fritt fram att läsa för den som inte sett serien ännu.

Gang Related handlar om Ryan Lopez, en av de bästa poliserna på kåren. Han är modig och godhjärtad och har bevisat dessa två egenskaper under flera år. Men Ryan har en mörk hemlighet... Han arbetar inte bara för poliskåren, utan även för den gängledare de jagar.

Gang Related skapades av Chris Morgan (manusförfattare av flera av Fast & Furious filmerna) och är en action/drama serie som gick på kanalen FOX förra sommaren. Säsongen innehåller totalt 13 avsnitt och tyvärr är det allt som finns då serien blev nedlagd redan i början av september. I rollerna ser vi bl.a. Ramon Rodriguez, Terry O’Quinn, Shantel VanSanten, Jay Hernandez, Cliff Curtis och Sung Kang. Vi får även se en del gästskådisar från andra TV-serier, t.ex. Amaury Nolasco från Prison Break

Jag blev positivt överraskad av det mesta. Skådespelarinsatserna, de lagom långa/brutala actionscenerna, dramainblandningen, den oavbrutande spänningen och karaktärsfördjupningarna. Jag måste säga att - för att vara en allvarlig serie om kriminella gäng, så gillade jag förvånansvärt många karaktärer. Jag kom på mig själv med att gilla flera av gängmedlemmarna. De flesta karaktärerna fick man förståelse för förr eller senare, även de som är som mest hemska.

Det jag uppskattade mest av allt måste jag säga var spänningen. Jag älskar serier där man bara vill sätta på avsnitt efter avsnitt eftersom det är så spännande. Sådana serier som man funderar på hur det kommer fortsätta/sluta när man t.ex. står och diskar. Det är en underbar känsla. Man lever in i berättelsen och verkligen hoppas på det bästa för karaktärerna man gillar. I detta fallet var det väldigt svårt eftersom man gillar olika människor på olika sidor av lagen. Oavsett vad som händer, vem som vinner, så kommer någon man gillar ändå bli skadad. 
Jag gillade verkligen att få ta del av de två familjerna. Den ena - poliskåren. De är som en familj och litar verkligen på varandra. Att de alla litar på någon som vi tittare vet är ”dirty” är väldigt spännande. Den andra familjen är också väldigt intressant att följa, nämligen Acosta familjen. De har alla sina mörka sidor och ingen av de är på rätt sida av lagen när det gäller gott och ont. Men under dessa tretton avsnitt hinner man också förstå att de alla är människor. De är inga monster. Ta den äldste sonen i familjen, Carlos, som exempel. Han gör mycket dumma saker och det är otroligt lätt att hata honom. Vad han gör, de människor han skadar - det är hans eget fel. Men varför han har blivit sådan hade han ingen kontroll över alls. Det har med uppväxten att göra. Människorna runtomkring honom. Det är skillnad på en skadad människa och en psykopat. Dock får jag ändå påpeka att jag rent av hatar Carlos. Hoppades många gånger att han skulle dö.

Jag gillade att följa kampen mellan gott och ont, och ibland visste inte ens vi tittare vad som faktiskt ingick i vilken kategori. Lojaliteten som finns i Acosta familjen är underbar att följa. Att gängledaren Javier faktiskt ser Ryan som en i familjen och inte bara en tillgång. De ger honom inga order, Ryan gör som han vill. Är det någonting han inte tycker är rätt så säger han bara nej. Detta var något jag reagerade starkt på redan i början. Trodde aldrig det var möjligt för någon som honom att säga nej till en stor gängledare. Men Javier svarade bara okej, och att han skulle hitta ett annat sätt i stället. Detta visar verkligen respekten de har för varandra och behandlar varandra som familj samtidigt som det även handlar mycket om affärer.

Att den största nackdelen jag hittar är det otroligt tråkiga introt, är bara positivt. Det betyder att jag kan klicka i ett högt betyg på IMDB utan problem. En annan stor nackdel i och för sig, är ju det plötsliga slutet. Eftersom serien blev nedlagd efter bara en säsong fick den heller inget riktigt slut. Och i en spännande serie som denna är det en stor nackdel eftersom det finns så mycket ouppklarade affärer. Vad kommer hända nu då? Resten får man helt enkelt klura ut själv. Man får skapa sin egen fortsättning. 
Nu blir det svårt att hålla allt spoilerfritt då det hände så mycket under säsongen som jag har åsikter om. Du bör därför inte läsa den grön-markerade texten nedan om du inte sett serien.

Hade jag fått bestämma så skulle det sluta ungefär som det började - att Ryan har både sin polisfamilj och lojaliteten som finns där. Men också sin andra familj - Acosta. Minus Carlos såklart, han får gärna försvinna för min del. Och slutligen - att Daniel blir som han var i början - godhjärtad, icke-våldsam och helt oskyldig när det gäller pappans olagliga affärer. Då gillade jag honom mycket bättre. Dock måste jag säga att avsnittet när han blev kidnappad och hela polisjakten där Ryan flydde från sin egen poliskår (1x07) var riktigt spännande. Även 1x03 och 1x12 var otroligt spännande avsnitt som därför rankas som mina favoriter. Måste också nämna Jessica. Jag gillade henne och relationen mellan henne och Ryan. Därför var det oerhört sorgligt när hon dog. Dock kände jag det på mig länge, framförallt när hon lämnade det där meddelandet till mannen som utredde Ryan. Nu kommer han självklart tro att det var Ryan som mördade henne. Hade serien fått fortsatt antar jag att han hade blivit ditsatt för hennes mord trots att han är oskyldig.


Detta är en serie som jag helst skulle vilja skaffa in på DVD då jag gärna vill se den igen, en eller flera gånger. Har verkligen uppskattat allt spansktalande i filmen också eftersom jag älskar både det spanska språket och den spanska kulturen! 

Gang Related är en serie som enligt mitt tycke bara har blivit bättre och bättre för varje avsnitt. Trots att den blev nedlagd såpass tidigt så är det absolut värd att kolla in. Helt otroligt att de valde att lägga ner denna serie, den hade ju så mycket mer att ge! Och jag älskar verkligen storyn - att få följa en korrumperad polis och kärleken han har till båda sidor av lagen. Enda liknande serien jag har där man får följa ett kriminellt gäng är Peaky Blinders och den är ändå helt olik Gang Related. Så kort sagt; Gang Related är en STOR rekommendation från mig! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar